Breed inzetbaar, vele voordelen

De unieke eigenschappen van actieve zuurstof en de verschillende manieren waarop het kan worden ingezet, zorgen ervoor dat het voor een groot aantal verschillende bedrijven in de sector waarde kan toevoegen. Actieve zuurstof kan in de verssector onder andere worden ingezet voor het:

  • Desinfecteren van versproducten zelf, actieve zuurstof heeft geen invloed op smaak of textuur
  • Desinfecteren van alle mogelijke productiemiddelen: messen, gereedschappen, snijplanken, werkoppervlakken, transportbanden, kratten, verpakkingsmateriaal etc.
  • Clean-in-place (CIP) reinigen van machines
  • Desinfecteren en zuiveren van proces- en afvalwater
  • Desinfecteren van de werkomgeving: wanden, vloeren, drains
  • Verbeteren van de handhygiëne
  • Zuiveren en desinfecteren van lucht
  • Desinfecteren van laarzen, schorten etc.

Door actieve zuurstof op meerdere manieren tegelijkertijd op een locatie in te zetten, neemt de kans op kruisbesmetting significant af en kan proces- en afvalwater eenvoudiger gezuiverd worden.

Desinfecteren van de versproducten zorgt voor een duidelijke toename van de houdbaarheid. Europeanen gooien per jaar 88 miljoen ton eetbaar voedsel weg, wat ongeveer € 140 miljard kost. Toepassing van actieve zuurstof zorgt voor producten met een langere houdbaarheidsdatum en levert op die manier een bijdrage om dergelijke verspilling terug te dringen.

Verwerking van verse groenten en fruit

Behalve het vernietigen van bacteriën, virussen en schimmels, is actieve zuurstof ook geschikt voor het afbreken van etheen. Etheen wordt door diverse groenten en fruit aangemaakt – zoals tomaten appels, kiwi's en bananen – en kan voor zorgen dat groenten en fruit die hiervoor gevoelig zijn snel in kwaliteit achteruit gaan. 

Zodra groenten en fruit gewassen worden in water met actief zuurstof, worden niet alleen ziekteverwekkers vernietigt. Resten van gewasbeschermingsmiddelen worden door de actieve zuurstof ook verwijderd. Groenten en fruit zien er daardoor mooier en frisser uit en zijn ook nog eens gezonder voor de consument.

Ook biedt actieve zuurstof mogelijkheden om schimmelvorming te bestrijden bij de opslag. Appels, peren, zoete kersen, aardbei, broccoli en nog veel meer soorten groenten en fruit profiteren van een omgeving waarin actieve zuurstof aanwezig is.

Verwerking van kip en gevogelte, vis en vlees

Salmonella, listeria, campylobacter; het zijn bekende en gevreesde namen voor verwerkers van kip en gevogelte, vis en vlees. Van alle versproducten zijn deze soorten waarschijnlijk het meest gevoelig voor bederf. Terughaalacties in de voedingsmiddelenindustrie zijn dan ook voor het grootste gedeelte gerelateerd aan bacteriële besmettingen van de genoemde soorten versproducten.

Om dergelijke besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, is een goede hygiëne tijdens de verwerking van het grootste belang. Actieve zuurstof is bij uitstek geschikt voor het creëren van een hygiënische werkomgeving: desinfecteren van water in broeibakken, desinfecteren van karkassen of het vernietigen van bacteriën op geportioneerde vis zijn maar een paar van de mogelijke toepassingen. Omdat de smaak en textuur van het product hierbij niet aangetast wordt, maakt het actieve zuurstof tot het ideale gereedschap om tijdens het volledige productieproces toe te passen.

Onderstaande video laat zien hoe een toonaangevende leverancier van zeevruchten actieve zuurstof in haar productieomgeving gebruikt voor een onberispelijke hygiëne:  

'By keeping our plant cold and using ozone to kill bacteria, we offer our customers something they can never get enough of: shelf life. Sure, you can get longer shelf life by using preservatives and chemicals. But we do it the old-fashioned way and the only way we know how: keep the fish cold and the plant clean'

Ook voor werknemers biedt toepassing van actieve zuurstof duidelijke voordelen: de lucht is niet alleen vrij van potentiële ziekteverwekkers, maar ook van onaangename geuren. Hierdoor ontstaat een prettige omgeving om in te werken.

Productie van zuivel

In de zuivelindustrie wordt actieve zuurstof naast het desinfecteren van werkruimten en het zuiveren van afvalwater ook veel toegepast voor het desinfecteren van opslagtanks en leidingen. De unieke eigenschappen van actieve zuurstof zorgen ervoor dat biofilm effectief verwijderd wordt, met koud water en zonder gebruik van chemicaliën, waardoor naspoelen niet nodig is. 

Het zuiveren en desinfecteren van lucht is met name van belang voor bedrijven waar voor de bereiding van producten gebruik gemaakt wordt van specifieke bacterie- en schimmelculturen. Actieve zuurstof draagt bij aan het voorkomen dat deze culturen aangetast worden door andere bacteriën en schimmels. Door de lucht indirect te desinfecteren, wordt voorkomen dat de gewenste culturen met actieve zuurstof in aanraking kunnen komen.

Productie en opslag van kaas

Als een bijzondere vorm van zuivel profiteren makers van kaas van alle voordelen die hiernaast al opgesomd zijn. Toch biedt actieve zuurstof nog additionele voordelen voor de kaassector, gericht op de opslag.

Actieve zuurstof wordt al meer dan 70 jaar toegepast om schimmelvorming tijdens opslag tegen te gaan. Het kan zowel worden gebruikt om schimmels uit de lucht te verwijderen als voor het desinfecteren van de houten oplegplanken.

Waar dergelijke planken voor verschillende soorten kaas een bepalende factor in de receptuur vormen, zijn ze door hun poreuze samenstelling ook vatbaarder voor bacteriële besmettingen dan planken van kunststof. Ondanks dat de houten planken regelmatig gewassen worden, bevatten ze vaak toch nog hoge aantallen bacteriën.

Actieve zuurstof in gasvorm is bij uitstek geschikt om gebruikt te worden voor poreus materiaal en dringt dan ook diep in de houten oplegplanken door. Hierdoor wordt een zo hygiënisch mogelijke opslag van de kazen mogelijk gemaakt.